Naviger i udfordringer og muligheder som Solo Selvstændig

At være en solo selvstændig er en unik rejse, der kombinerer friheden ved at eje sin egen virksomhed, med udfordringerne ved at skulle jonglere med alle aspekter af driften.

I dette indlæg sætter jeg fokus på nogle af de særlige udfordringer, du som solo selvstændig står overfor, og hvordan de kan omdannes til muligheder.


Udfordring 1: Arbejdsbyrde og Ensomhed

Som en solo selvstændig er du ofte både leder, medarbejder, markedsfører og bogholder. Dette kan føre til en enorm arbejdsbyrde og følelsen af ensomhed i beslutningstagningen.

Mulighed: Overvej at opbygge et netværk af fagfolk, mentorer eller rådgivere, der kan hjælpe med at afbøde arbejdsbyrden og tilbyde råd og støtte.

Netværk og mentorer kan gøre en kæmpe forskel for både dig og din virksomhed. Jeg har selv haft utrolig stor glæde af begge dele igennem mine mange år som selvstændig. Det giver nogle andre at tale med - både om forretningen og måske også om livet som selvstændig i det hele taget. Ellers sidder du meget alene med det alt sammen. Jeg har løbende haft forskellige mentorer, som jeg har lært mange af de vigtigste lektioner af, i forhold til håndteringen af både vækst, kriser og ledelse i mine virksomheder.

Udfordring 2: Indkomst og Økonomisk Stabilitet

Uregelmæssig indkomst og økonomisk usikkerhed er en udbredt udfordring for enkeltmandsvirksomheder, især når indtægterne kan variere betydeligt fra måned til måned.

Mulighed: Opbyg en nødfond og prøv at diversificere dine tjenester eller produkter for at skabe mere stabilitet i indkomsten.

Det ville være skønt, hvis det var nok bare at slå "dørene" op til sin forretning og så strømmede kunderne ind af døren. Det er dog langt fra altid at dette er virkeligheden. Mange solo selvstændige har udfordringer med stabiliteten i indkomsten og kommer aldrig rigtig til et punkt, hvor der er tryghed for næste måneds indtjening.

I mange brancher er der stor konkurrence og det er svært at adskille ydelserne fra hinanden på ret meget andet end personlighed. Er det tilfældet hos dig, så sørg for at brande din personlighed væsentlig mere end dine ydelser.

Tænk også meget gerne i at "planlægge" at være anderledes og overvej også, om du vil kunne tilføje noget til din forretning, som vil kunne trække kunderne ind af døren mere jævnligt. En større jævntlighed vil helt klart hjælpe med til at stabilisere din indtjening, om ikke på alle dine ydelser - så måske på nogen af dem.

En nødfond er en slags opsparing - helst på en anden bankkonto end din normale. En bankkonto du langsomt kan begynde at bygge en økonomisk buffer op på. Husk at beslutte dig for hvor stor den bør være. Dette gælder især hvis du har dele af pengetypen "opspareren" i dig, da du ellers aldrig når til et mål. (Opsparerne vil sjældent stoppe med at spare op, fordi de ikke kan finde trygheden i et bestemt beløb - de når ligesom aldrig rigtig til NOK.)

En god måde kan være at beslutte hvor mange måneder din virksomhed skal kunne klare sig uden indtjening. Det kan du gøre ved at tage din virksomheds faste månedlige udgifter - incl. minimum lønnen til dig selv, og gange dette tal med antal måneder du gerne vil have din buffer skal kunne klare. Og bliv så ikke forskrækket over tallets størrelse! Det er blot dit mål og ikke det du skal have på kontoen med det samme.

Beslut så enten en procent del eller et fast beløb, som du hver måned overfører til din nye buffer konto. Vælg hellere et mindre beløb, som du ved at du kan overholde - og få rutinen ind. Bedst er faste kontooverførsler, som bare går af sig selv hver måned.

Udfordring 3: Tidsmangel og Prioritering

At jonglere mellem mange forskellige roller og opgaver kan føre til, at du føler, at dagene bare gentager sig. Tidsmangel kan føre til manglende strategisk planlægning og udvikling. For din virksomhed kan det betyde, at du ikke får fulgt med tiden og ikke får lavet de nødvendige vedligeholdelsesopgaver - både for dig selv og for din forretning.

Mulighed: Prioritering er nøglen. Identificer dine vigtigste opgaver og vælg at outsource eller automatiser andre, hvis dette er muligt. Måske er der sket udvikling, som kan hjælpe dig og give dig mere tid og overskud, til at fokusere på strategi og vækst. Det er lidt som problemet med hønen og ægget - hvad kommer først. Du har ikke tid, men hvis du tager dig tid, så får du måske mere tid. I hvertfald så tag dig tid til at overveje, om det er den rette måde at du bruger tiden på.

Udfordring 4: Manglende Adgang til Ressourcer og Finansiering

Solo selvstændige har ofte begrænset adgang til kapital og ressourcer, hvilket kan begrænse deres muligheder for investering i vækstmuligheder eller teknologiske opdateringer.

Mulighed: Undersøg alternative finansieringsmuligheder som mikrolån, crowdfunding eller økonomisk støtte fra f.eks. væksthuse. Tænk også på at udnytte online ressourcer og værktøjer til at få mest muligt ud af de ressourcer og den tid, du har. Der er rigtig meget hjælp at få og det vigtigste her er, at få beskrevet investeringscasen ordentligt. Er investeringscasen god - så er der også finansiering at finde.


Udfordring 5: Konkurrence og Differentiering

At finde måder at differentiere sig fra konkurrenter er afgørende for at tiltrække og fastholde kunder, især hos solo selvstændige, hvor personlig branding ofte spiller en stor rolle.

Mulighed: Identificer din unikke værdi og brug det til at differentiere dig i markedet. Opbyg din personlige branding og skab tillid hos dine kunder.

Jeg ser rigtig mange solo selvstændige, som ikke har nogen form for salg eller markedsføring. Det er klart en nødvendig funktion i enhver forretning.

Salg og markedsføring behøver ikke at betyde, at du skal kaste tusindvis af kroner efter annoncer og markedsføringsbureauer. Nogle gange, så består markedsføring alene af "mund til mund" metoden og denne metode er, efter min opfattelse, den fineste af dem alle. Den hvor dine eksisterende kunder er så begejstrede, så de vælger at fortælle andre om dine fortræffeligheder.

Istedet for blot at vente passivt på, at der dukker nye henviste kunder op, så kan du istedet vælgt aktivt at bruge de fine udtalelser fra dine kunder. Sørg for at samle udtalelserne ind, spørg efter dem og giv meget gerne dine kunder "noget" for at have henvist andre til dig. Sørg for at du belønner dem, som henviser kunder til dig.

En af mine mentorer sagde engang, at du skal drive din virksomhed, som om henvisninger ville være din eneste vej til nye kunder! Det synes jeg giver super god mening og det siger i virkeligheden rigtig meget om, hvordan du så skal drive din forretning - med din kundes behov i fokus. 

Sørg for, at du har salg og markedsføring som en del af din strategiske plan for din forretning. Så du aktivt har taget stilling til, hvordan du skal få nye kunder ind - og helst i en stabil, jævn strøm.


Afsluttende tanker

At være solo selvstændig er en udfordrende rejse, men det er også en, der kan være fyldt med både belønning og frihed. Ved at erkende de særlige udfordringer og aktivt arbejde på at omdanne dem til muligheder, kan du som solo selvstændig sagtens opnå vækst og succes. Det handler om at finde den rette balance, have styr på hvad det er du ønsker at opnå og opbygge de nødvendige støttestrukturer for at trives i de soloselvstændiges verden.

Del meget gerne dine tanker i kommentarerne nedenfor.

Flere ressourcer til dig:
Få mere inspiration til at arbejde smartere i din forretning, med vores E-bog "Viljen til at ville" 8 steps til vækst i din forretning. Se mere om den her: https://lifeandbusiness.dk/business1/business

Mulighed for sparring 1:1 med mig om udfordringer og muligheder for din virksomhed: https://lifeandbusiness.dk/business1/sparring

Hjælp til strategisk planlægning og udvikling - skræddersyet til din virksomhed: https://lifeandbusiness.dk/business1/business-mapping

Bliv tryg i din beslutningstagen for din virksomhed og bliv klædt på til at blive endnu bedre til at drive virksomhed med vores online Business Bootcamp - klar til dig præcis når du har tid til det: https://lifeandbusiness.dk/business1/business-class 


Tidligere blogindlæg - som du måske vil synes om:

https://lifeandbusiness.dk/blog/struktur-en-af-de-mest-oversete-metoder-til-at-tjene-flere-penge-i-d...
https://lifeandbusiness.dk/blog/hvad-er-det-for-noget-med-det-der-begejstring
 

https://lifeandbusiness.dk/blog/hvornår-skal-du-begrænse-vækst-i-din-virksomhed
https://lifeandbusiness.dk/blog/når-økonomi-gør-fysisk-ondt