Når uventede udgifter vælter din dag
Både livet og økonomien har det med at gå op og ned - ofte samtidig. Livskriser medfører ofte også økonomiske kriser, og ofte dukker der uventede og uforudsete udgifter op.
En ulykke kommer sjældent alene!
Det gælder også for økonomiske ulykker. Når sygdom, dødsfald, opsigelser eller pandemier rammer os, rammer det også vores økonomi - både privat og som virksomhedsejere.
Når økonomien i forvejen er presset, oplever mange, at der oveni kommer uventede udgifter som bilreparationer, tandlægeregninger, konfirmationer eller behov for nye hvidevarer.
Er det reelt en uforudset udgift?
Det leder mig frem til dagens emne: håndtering af uforudsete udgifter. I min optik er der to slags:
- Udgifter, der kommer helt uforudset og uventet
- Udgifter, som du bør kunne forudse, men blot ikke ved præcis hvornår.
De eksempler, jeg nævnte tidligere, hører til i gruppe 2. Hvis du har en bil, vil den kræve reparation og vedligeholdelse. Tandlægeregninger slipper de færreste af os for, og ejer du et hus eller en virksomhed med maskiner, holder de ikke evigt.
Udgifter i gruppe 2 er med andre ord ikke rigtig uventede. Vi ved godt, at de kommer. Og når vi ved, at de kommer, kan vi planlægge for dem.
Sådan forbereder du dig på (ikke) uventede udgifter
Når du ved, at der vil komme udgifter på tingene i gruppe 2, kan du begynde at spare op til dem. På den måde får du stille og roligt skabt en økonomisk "buffer", så du har pengene klar, når disse forudsigelige udgifter dukker op.
Du skal spare pengene op i dit daglige budget. Netop fordi økonomiske ulykker ofte ikke kommer alene, vil løsningen om "bare at tage det, når det kommer" sjældent være brugbar.
Gør sådan i praksis
Hvis du bruger en budgetkonto, vil den være et nemt og praktisk sted at samle penge til de (ikke) uventede udgifter i gruppe 2. Alternativt kan du lave en opsparingskonto som en slags bufferkonto. Dette gælder også for virksomheder.
Din bank kan hjælpe dig med at oprette en ny konto, og hos nogle banker kan du endda selv oprette en ny konto i din netbank.
Selvom du ikke kender beløbenes præcise størrelse, så lav et gæt. En måde at lave et kvalificeret gæt er at se, hvad du har betalt til disse forhold i gennemsnit over de sidste par år. Er det ikke muligt, må du lave dit bedste skøn.
At du ikke kender det reelle beløb, gør ikke noget. Det er trods alt bedre at have samlet nogle penge sammen end slet ingen.
Hvad så med de helt uforudsete udgifter?
Udgifter i gruppe 1 - altså udgifter du slet ikke har kunnet forudse - kan virkelig vælte din dag og måske hele din livsstil.
Jeg har arbejdet med mange forskellige mennesker og virksomheder. Fællesnævneren er, at der altid sker både gode og mindre gode ting i livet - både personligt og i virksomhedsregi.
I stedet for bare at håbe på, at der aldrig sker mindre gode ting, så øg din sikkerhed og dit beredskab.
Du kan for eksempel have:
- En solid nødopsparing (nogle kalder det en "fuck you konto" eller en "frihedskonto")
- Flere alternative indtægtskilder, så du ikke er så følsom, hvis en af dem svigter.
- Forsikringsordninger - det kunne være for sygdom, ulykker, arbejdsløshed, brand, driftstab m.v.
- En nødplan - hvad gør du, hvis...
Hvad nu hvis jeg ikke har råd lige nu?
I de fleste tilfælde er dette aldrig helt korrekt! Hvis skatten stiger og betyder, at du har 500 kr. mindre hver måned, finder de fleste af os en måde at få det til at fungere på.
Selvom du har en stram og presset økonomi, hvor det kan være svært at få tingene til at hænge sammen, betyder det ikke, at de uventede og uforudsete udgifter ikke kommer.
"Jo strammere din økonomi er, jo vigtigere er det, at du får bygget et sikkerhedsnet!"
Uanset din økonomiske situation er det essentielt, at du ser på, hvordan du kan begynde at opbygge din økonomiske sikkerhed og tryghed.
Sådan kommer du i gang
Start altid med at få skabt overblik - både over din økonomi og over dine muligheder. Det gælder både privat og for din virksomhed.
Hvis du har brug for hjælp eller sparring på, hvordan du kan opbygge større økonomisk tryghed eller få tingene til at hænge bedre sammen, så klik her for privat eller her for virksomhed.
Mange hilsner fra
Birgitte Løvenhorst
Penge og Business Mentor