Hvornår skal du begrænse vækst i din virksomhed?

Forleden blev jeg stillet spørgsmålet: Hvornår skal vi sige nej til nye ordre, når de kræver store nye investeringer hver gang, men når vi gerne vil have omsætningen?

Dette er et dilemma for rigtig mange virksomheder i vækst, at for at kunne følge med stigningen i omsætningen, så føler de, at de må kaste alle de penge de tjener, ind i nye investeringer, for at kunne følge med markedet.

Men skal der være en begrænsning? Skal man ikke bare snuppe alt den vækst man nu har mulighed for?

Jo - det skal du da - men kun så længe, at du har dit fundament i orden!

Det er helt ligesom et lille frø, som du starter med at plante i en lille potte. Hvis frøét bliver ved og ved med at vokse - så får den brug for et bedre fundament - ellers vælter den eller væksten stopper og den dør.

Så hvad er dit fundament i din virksomhed og hvordan kan du sikre det?

Dit fundament er det, som skal sikre, at din plante har ordentlige rødder og ikke vælter i det første stormvejr der kommer. For der kommer stormvejr på et tidspunkt - intet går op forevigt.

Af og til er der stilstand i samfundet eller måske ligefrem tilbagegang - og der har du brug for, at dit fundament er stærkt nok, til at modstå også perioder med dårlige tider.

  • I en virksomhed kunne fundamentet være et likvidt beredskab (penge på kontoen eller kreditrettigheder), som kunne sikre din virksomhed i et stykke tid og dække de omkostninger, som du ikke lige kan komme af med. Hvor lang tid der skal være til - det afhænger helt af, hvad der føles bedst for dig - men 3-12 mdr. er måske ikke et helt dårligt bud.
  • Det kunne også være en strategiplan, hvor du har taget stilling til, hvordan du vil omstille, håndtere og omarbejde din forretningsmodel, hvis der sker de og de ting i samfundet. Vil du kunne omstille din produktion, vil du kunne afskedige personale hurtigt, leje lokaler ud til alternativ benyttelse, ændre dine salgsmetoder etc.
  • Måske er der mulighed for forsikringer, som kunne sikre din virksomhed mod forskellige begivenheder, som kunne styrte dit fundament. Det kunne f.eks. være sikring af drifttab ved brand, It-kriminalitet, sikring af betalinger osv. Find ud af, hvad det kunne være for ting, som kunne betyde, at dit fundament ikke længere kunne holde - og find ud af, om du kan gøre noget for at sikre det.

Det handler i bund og grund om, at du hele tiden sikrer dig, at dit fundament er et match til din vækst. At din virksomhed ikke er groet ud af den potte, som du oprindeligt plantede den i og dermed er blevet så tung af vækst - at den vil vælte i et stormvejr.

Et godt råd vil være, at hver gang du vælger vækst - så skal der bygges en lille smule på dit fundament.

Start med at finde ud af, hvordan det ser ud lige nu og her. Har du et fundament, der passer til din vækst, eller har du fået glemt at tilpasse potten lidt undervejs?

Hvis det er tilfældet - så stop lidt op bare et øjeblik - find ud af, hvad der vil være et passende fundament til din virksomhed og begynd så at bygge det også.

Find ud af hvad det er for nogle begivenheder, som vil kunne vælte din virksomhed og overvej så deres sandsynlighed også.

Det er de færreste, der kan spå om fremtiden, så derfor må de fleste nøjes med, at arbejde med flere forskellige scenarier og "gætte" med deres bedste bud på sandsynligheden for, at det sker.

Udfra disse scenarier, så vurder hvilket fundament din virksomhed ville have behov for, hvis den skulle kunne blive stående uden at vælte - og lav så en plan for, hvordan du får bygget dit fundament op - samtidig med, at du passer din drift og din vækst.

Som virksomhedsejer skal du ikke være bange for, lige at lade din virksomhed lande lidt på en platform, på vej op af vækstkurven.

Man kan ikke være i krig hele tiden. Nogle gange skal der være lidt tid, til at få set på tropperne og på materiellet og til at vurdere, om strategien og retningen fortsat er rigtig og hvor der er tid til at se på, hvordan vi får sikret det vi allerede har kæmpet for og vundet.  

Hvis du og din virksomhed, har brug for at få se lidt på fundament, tropper og materiel - så har vi fortsat vores tilbud på Business Boost - hvor du på meget kort tid kan få fuldt overblik over, hvilke områder du har brug for at sætte ind på i din virksomhed.
Find det her: https://lifeandbusiness.dk/business1/business-boost