Tag med pengetyperne på ferie

Med pengetyperne på ferie

Hvordan er din pengetype at være på ferie med??

Jeg har her lavet en lille feriebeskrivelse af de 5 hoved pengetyper: (Husk - overdrivelse fremmer forståelsen - så alle typer findes i mindre markante versioner ude i virkeligheden.)

Opspareren:
Er altid bekymret for, at det bliver for dyrt og holder igen ved enhver mulighed. Tager ikke nødvendigvis afsted på ferie, men hvis de gør, så er alt undersøgt nøje og de bedste og billigste muligheder fundet.

Opspareren er typen, som har planlagt tingene på forhånd og som har meget medbragt hjemmefra, så der er styr på, hvad det koster.

Andre pengetyper vil nogengange se opspareren som nærig eller som en lyseslukker, der kan tage livet af en hvilken som helst spontan oplevelse. Men opspareren er rigtig dygtig, til at arbejde med at få mest muligt ud af feriebudgettet og til at sørge for, at det ikke går helt galt på ferien - med økonomiske tømrermænd senere.

TIP: Giv opspareren tryghed i form af et ferie budget og lav lidt plads i budgettet til det uforudsete/spontane. Det giver dem ro på bekymringen om økonomien og tryghed til at kunne nyde ferien istedet.

Forbrugeren:
Elsker ferier og elsker det frie liv på ferie og helst med mulighed for, at købe alt muligt spændende og helst uden restriktioner.

Forbrugeren elsker oplevelser og spontanitet og får ofte brugt langt flere penge end de havde planlagt, hvis de altså har en plan. Til gengæld mangler der ofte intet, når forbrugeren tager på ferie - der er is, slik og drikkevarer nok til alle. Og de får rigtig mange oplevelser, når de er afsted - da de under sig selv og deres familie det hele og det bedste.

Det er også typen, som risikerer at løbe tør for feriepengene før ferien af slut, da det kan gå rigtig stærkt med at få dem brugt.

Andre pengetyper vil måske se forbrugeren som uansvarlig og for krævende, men forbrugeren står også for fest og farver og for at feriedestinationerne får glæde af turisternes penge.

TIP: Sørg for at der er sat penge af til spontanitet og sjov, så der ikke undervejs behøves at være skænderier om disse ting. Drøft også gerne forinden, hvilke oplevelser der ønskes, så der er plads i budgettet til ønskerne. Det giver plads og råderum for forbrugeren og færre begrænsende drøftelser undervejs.

Den uafhængige:
Har ikke lige overblik over, om der er råd til at tage på ferie og vil iøvrigt også være fint tilpas, uanset om de kommer afsted eller ej. De har sjældent noget konkret budget for ferien - maksimalt en løs ide om, hvad det mon koster.

Prisen på oplevelserne er på ingen måde afgørende for den uafhængige - det er samværet med menneskerne omkring dem. Så om det er teltferie i baghaven eller jordomrejse - så vil den uafhængige fint kunne trives i det.

De kan være bekymrede for, om der er penge nok og  kan derfor også holde lidt igen, på grund af manglende faktuel viden om, hvad der er råd til. Omvendt  kan de også komme til, at få brugt for meget af samme årsag - de ved ikke, hvor meget der er til rådighed.

Andre pengetyper kan se den uafhængige som lidt for forsigtig eller uansvarlig, fordi de ikke har 100% styr på deres ting, men den uafhængige er super god til, at få gode oplevelser uanset hvor ferien skal afholdes.

TIP: Få evt. hjælp til at få lavet et feriebudget, så der er økonomisk overblik, før det er ferietid. Lav gerne en særlig feriekonto og sæt penge derhen i løbet af året - er en nem måde at skabe overblik og nemt, at kunne se, hvad der er til rådighed.

Idealisten/munken:
Vil være tilbageholdende med at bruge penge på ferie, med mindre ferien på en eller anden måde passer ind i deres idealistiske verden. Hvis de finder et match mellem deres ferie og deres idealisme, vil de kunne finde på, at bruge endog mange penge på dette.

Idealisten vil have meninger om hvad eller hvem pengene går til at støtte og der må rigtig gerne være et formål med tingene.

Andre pengetyper vil kunne se idealisten som lidt indsnævret og stædige, men de er rigtig gode til, at stemme på den verden de ønsker - ved at bruge deres penge til at fremme deres idealistiske interesser.

TIP: Lav plads i ferieplanen, til at understøtte de idealistiske interesser også, sammen med resten af familiens interesser. Lad Idealisten deltage i valget af anvendelsen af feriebudgettet, så tingene er drøftet, før I skal afsted.

Skaberen:
Gider ikke tage på ferie, med mindre der er råd til, at gøre det “ordentligt”. Så hvis de ikke vurderer, at der er penge nok, til at gøre ferien fantastisk og til at kunne gøre præcis hvad de vil - så bliver de hellere hjemme og sparer sammen til en bedre senere ferie.

Når de er på ferie, vil de ofte bruge mange penge, men primært på luksus ting/oplevelser. De vil meget sjældent finde på, at købe billigt ferieskrammel med hjem, men vil istedet gå op i, at de andre på feriestedet ser dem som velhavende og succesrige - fx ved at give flere drikkepenge end andre, sørge for særbehandling osv.

Andre pengetyper vil ofte se skaberen som ekstravagant og måske endda ødsel, men de er super gode, til at gøre ferien til en helt ekstraordinær oplevelse.

TIP: Lav en opsparingskonto til drømme ferien, så pengene ikke er blevet investeret i noget andet undervejs og lav navnet på kontoen om, til hvad drømmen er. Det vil give en skaberen følelsen af at være igang med at opnå sin drøm - også selvom der må ventes på det. Husk at sætte et mål (beløb/formål) med opsparingen og derefter vil en skaber gøre rigtig meget, for at komme i mål hurtigst muligt.


Lær at grine lidt af dig selv (og af din partner)
Med humor kommer man længst - og hvis du har mod på, at dykke lidt længere ned i din pengetype og prøve at forstå din partners pengetype, så kan I komme til at grine lidt af hinandens særheder, i stedet for at skændes.

Du kan hente vores gratis 8 siders mini guide om pengetyperne og deres sammensætning her og finde ud af hvilke typer du er sammensat af.

Har du og din partner brug for 1:1 sparring om, hvordan I får jeres forskellige pengetyper til at være i harmoni på ferien, så tjek vores tilbud på 1 enkelt time 1:1 i vores online-booking. Der er hjælp at hente og med ganske få redskaber, så vil I - uanset type - kunne få en rigtig god ferie -  uden økonomiske skænderier.

Rigtig god sommer til jer alle